Fűtés klímával

Ma még kevesen gondolnak arra, hogy meglévő fűtésüket klímájukkal megtámogassák. Rengeteg előnye mellett keveset hallunk a hőcserélős fűtésról. Aki viszont kipróbálta, már nem fog lemondani róla.

Kiegészítő fűtés klímával

A kiegészítő fűtés, ha úgy tetszik a kisegítő fűtés, ahogy a nevében is van, nem önálló fűtést jelent. Alapvetően a klíma készülékek mindegyike képes fűteni is, hiszen a klimatizálás lényege, hogy állandó hőmérsékletet biztosít felhasználói számára. Melegben hűt, hidegben fűt. A hatékonyságot azonban jelentősen befolyásolja a külső hőmérsklet. Amikor a külső hőmérséklet 0 °C alá esik, ez a hatékonyság vesztés egy eyponenciális görbével írható le. A készülékek ezért egy bizonyos hőmérséklet alatt ki is kapcsolnak, ezt nevezzük a működési tartomány határának.
A hatékonyságot sok tényező befolyásolja, a külső hőmérsékleten felül, a fűteni kívánt légtömeg nagysága, a szigetelés minősége, a belmagasság, az üvegházhatás helységen belül, sőt a helységben elhelyezett egyéb hőforrások is. A lényeg mégis az, hogy egy helység 22 °C-on tartásához 22 és 0 fok között sokkal hatékonyabban valósítható meg, mint más fűtés megoldással. Tartós 15 °C külső hőmérsékleten, tulajdonképpen csak langyítanunk kell a belteret, hogy az átlag komfort érzetünket fenntarthassuk. Jó hírünk van! Magyarország mérsékelt időjárása fűtési szezonban javarészt ebbe a tartományba esik.
A hatékonyság növelhető az utólag beszerelhető ún. téliesítő szett beszerelésével. Ez megakadályozza a 0 fok alatti hőmérséklet esetén a kültéri egységben keletkező cseppvíz a készülékre fagyjon és akadályozza a hőcserét.