Hisense klíma

A Hisense 1969 óta gyárt háztartási elektronikai cikkeket, és bár hazánkban (még) nem tartozik a legjobban ismert márkák közé, a tavalyi 17 milliárd dolláros árbevétele arra enged következtetni, hogy nem egy garázs Bandről beszélgetünk. Aki aktívan követte a foci vébét, elég gyakran láthatta a Hisense logókat is a pálya szélein, a vállalat ugyanis elkötelezett támogatója a sportoknak (a FIFA mellett a Nascar és Forma-1 területén is előszeretettel nyitogatja a pénztárcát).

A Hisense klíma gyár éves szinten 1.000.000 db légkondicionáló berendezést gyárt. A cég Kína legnagyobb inverteres berendezéseket gyártó gyárüzemét is magáénak tudja. Az elmúlt időben nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy a HISENSE márkanév világ szerte elismert legyen. Nagy segítség a hisense klíma gyártásban, hogy a Hitachi gyár egyik leányvállalata, így nagyon jó minőségű technológia beiktatásával készülnek a hisense klímaberendezések.

A Hisense cég gyártás technológiája rendkívül magas színvonalú, köszönhetően az első osztályú kutatás fejlesztés csapatuk munkájának, a fejlesztésekre árbevételük nagy hányadát fordítják. A hisense klíma vállalat ISO9001 és ISO14001 szabványok szerint működik a több százmillió dollár értékű high-tech iroda és gyárépületekben. A cég büszkélkedhet Kína legfejlettebb és legjobban felszerelt laboratóriumaival. A készülékek tesztelését ezekben a laborokban végzik. Elsődleges szempontjaik egyike, hogy berendezéseik kiváló minőségűek legyenek, ennek köszönhetően készülékeik Európában is egyre ismertebbek és elismertebbek.

A Hisense klímák hazánkban sem ismeretlenek, de nincsenek még egyértelműen a köztudatban annak ellenére, hogy senki sem panaszkodik, aki találkozott már a termékekkel. A mostani széria két fronton támad, az olcsó és kompakt Eco Easy modellek mellett a Silentium néven futó luxus klímát keresik igényes közönségüket. Egy 2,6 kW-os és egy 3,5kW-os verzió is rendelhető belőle, én magam az erősebb verzió mellett döntöttem, mivel nagy belmagasságú lakásba szereltettem.

Milyen klímát vegyünk?

Azt gondolná az ember, hogy klímát venni nem is annyira bonyolult, aztán a táblázatokat vizsgálva, szakemberekkel egyeztetve viszonylag hamar összeomlik a lakásunk lehűtésének egyszerűségéről alkotott kép. Számok és adatok halmaza alatt nyögve néz szembe az ember azzal a felismeréssel, hogy a jó Hisense klíma kiválasztása nem könnyű feladat.

Először is tudnunk kell, hogy mire használjuk a klímát. Ha hűteni és fűteni is akarunk vele, akkor a fogyasztás még fontosabb kérdéssé válik, itt az EU-ban szabványos energiahatékonysági címkét (A,A+, A++, A+++) kell alapul venni. A Silentium hűtésben A+++ szinten van, és ezt már az első számlán is azonnal láttam: egy korábbi, hasonló paraméterekkel rendelkező lakás elavult klímával történő hűtéséhez képest most közel a felére esett vissza a fogyasztás, ami már simán nevezhető szembetűnő különbségnek. Fontos még a fentebb említett kW teljesítmény, ahol főleg a helyiség tájolása, szigetelés, üvegfelületek mérete, belmagasság is fontos tényező a választásnál, itt mindenképpen érdemes a szerelők segítségét kérni, megéri a megfelelő modellt választani (vagy akár több darabot is), ha ideális és állandó hőmérsékletet akarunk a lakás minden területén.

A Silentium nem kis darab, nem akar elrejtőzni, egyébként büszke is lehet a beltéri egység dizájnára. Elegáns, stílusos, enyhén tükröződő, unisex virágmintával díszített, lekerekített szélekkel és sarkokkal egyedi hangulatot nyújtó darab, alapvetően fehér, némi ezüsttel keverve. Nem az LG lakásba olvadó luxusvonalát követi, de mind az anyagminőség, mind a formavilág mutatós, a kijelzője pedig kifejezetten elegáns (akit zavar, persze kikapcsolhatja). A kikapcsolás és bekapcsolás is nagyon látványos folyamat, kb. fél perces Transformers hangulat, ahogy a beltéri egység több eleme is szétnyílik, mielőtt beindulnak a ventilátorok, kikapcsoláskor pedig elegánsan visszahúzódnak helyükre, lezárva a terelőket. Egyedül a sok tanúsítványként szolgáló matrica zavaró, amit a szerelők nem voltak hajlandóak leszedni a garancia miatt, de sokat ront az összképen.

A külső egység már korántsem ilyen elegáns és kifinomult, 815x585x280 milliméteres dobozt tessék elképzelni, ami nem lesz a házfal éke, otromba és néha kicsit zajos is. Ha viszont már elérte a megfelelő teljesítményt a gép, akkor semmivel sem rosszabb, mint bármelyik más egység. A valódi meglepetés a beltéri működés, eleve lényegesen halkabb, mint bármilyen más modell, amit eddig volt szerencsém látni, próbálni, de a Quiet Mode aktiválásával 16,5 dB környékére zuhan le a zajszint, ami tényleg olyan halk kis zúgás, hogy problémás alvóként is azonnal sikerült elszenderedni alatta. Ha persze imádjuk a teljesítményt, és gyorsan akarjuk 18 fokkal telefújni környezetünket, erre is van lehetőség, ilyenkor persze senki ne reméljen halk susogást, de még itt is kevésbé hangos a Hisense klíma csúcsmodellje, mint a versenytársak jelentős része.

Kapunk persze távirányítót (fluoreszkáló gombokkal, nehogy már a félhomályban kelljen keresgélni a megfelelő programot), ami könnyen kezelhető, elég nagy, saját kijelzővel ellátott, de az opcionálisan telepíthető wifi modul segítségével neten keresztül (nem csak helyi hálózaton, hanem bárhonnan) teljes értékűen irányítható a klíma. Van több program, időzítő, különféle légterelő mozgás-beállítás, amivel teljesen testre szabható a működés, ez ma már elvárható egy normális géptől, ami a Hisense előnye, hogy a kezelés egyáltalán nem bonyolult, a telefonos alkalmazás pedig nagyon könnyen telepíthető és működtethető. Nem kell műszaki zseninek lenni, a Silentium nem akarja túlbonyolítani a felhasználó dolgát, és mivel nagyon energiatakarékos, amúgy sem fogjuk össze-vissza kapcsolgatni, az alapbeállítások után éjjel-nappal kényelmesen teszi a dolgát, észre sem fogjuk venni működését, csak a lakásba belépve nyugtázhatjuk, hogy megint jó idő van.

A Silentium a felső kategóriában, árban versenyre kell a mezőnnyel, tudásban pedig nem marad senki mögött, sőt, a zajszint terén egészen biztosan a legjobbak között van. A szerelése és a garancia már magyar céggel intézhető, az oldalon minden segítség adott, és a telepítés után sem engedik el az ember kezét, elég megbízható szerelőkkel dolgoznak. A nálam tevékenykedő páros mind szakmailag, mind emberileg messze felülmúlta a várakozásaim, ráadásul a Hisense klíma termékekre külön napokat tartanak fent, hogy kevesebb legyen a várakozási idő.