Olcsó klíma

A nyári hőségben, a tikkasztó kánikulában, a nagy melegben néha jól esik egy picit visszahúzódni és hűsölni egy keveset valahol. Régebben egy nagy fa lombkoronájának az árnyékában tudták ezt leginkább elképzelni az emberek. Ellenben ma már minden klimatizált helyiség erre tökéletes lehetőséget kínál, bárhol is tartózkodnak. Akik egyáltalán nem szeretnének kimenni a nagy melegbe, hanem inkább a hűvös szobájukban maradnának, nincs más dolguk, mint egy modern légkondicionáló berendezés beszerzése az otthonukba. Ez persze első gondolatra egészen egyszerűnek tűnik, hiszen csak elmennek egy erre szakosodott üzletbe vagy beütik az internetes keresőbe, hogy szeretnének egy olcsó klímát az otthonukba, és több megoldást is felkínálnak önöknek. Az üzletben a szakemberek tesznek fel az igényükkel kapcsolatosan különböző kérdéseket, az interneten pedig önállóan kell kiválasztaniuk, hogy melyik készülék lenne a legmegfelelőbb az otthonukba. Ezért mielőtt elmennek vásárolni, fontos lehet az árakon kívül is egy kis tájékozottságot is szerezniük, hogy tudjanak válaszolni a kérdésekre, vagy az interneten könnyebb legyen kiválasztaniuk a megfelelő terméket.

A legelső és legfontosabb dolog, amit tudniuk kell, az a helység mérete, ahová a klímát szeretnék. A készülék teljesítménye sem elhanyagolható kérdés, valamint a kivitel, hogy falra szerelhető legyen vagy mobil berendezés, és így tovább. Legyen-e hozzá extra szűrő, esetleg wifi? Csak hűtésre vagy fűtésre is használni szeretnék. Valószínűsíthető, hogy ezeket a kérdéseket kivétel nélkül fel fogják tenni önöknek, vagy a weboldal fel fogja ajánlani a választás során. Az energiaosztályba való besorolást is érdemes figyelni, hiszen nem mindegy, mennyi áramot fog fogyasztani a készülék, ha nyáron sok napon lesz a hőmérséklet kánikula közelében. Fontos szempont lehet a választásnál, hogy benne van-e az árban a kiszállás és a beszerelés, valamint, hogy mennyi garanciát vállal a termékre a cég, és a későbbiek folyamán a vásárolt készülék karbantartása hogyan működik.

A legsarkalatosabb kérdés mégis mindig az ár. Akciós, olcsó klíma, de minőségi termék, minél több extrával, erre vágyik mindenki a vásárlások során. Ezt persze ebben a formációban nem mindig lehetséges kivitelezni. Természetesen a készülék márkájától is függ, hogy milyen árfekvéstől találhatnak olcsó klíma készülékeket. Az extrákat és a valódi, jó minőséget mindig meg kell fizetni. Egy Ferrarit sem kapnak meg egy Suzuki áráért. Ez a klímáknál is így van. Az olcsóság fogalma persze mindenkinek másban rejlik, leginkább az ár-érték arányában és a műszaki adottságokhoz mérten kell választani. Ma már egyébként olyan berendezéseket is kapni, amelyek nem csak és kizárólag egy műszaki cikk a falra szerelve, hanem különböző design elemekkel, akár egy képet is helyettesíthetnek, ezzel is feldobva otthonuk, irodájuk, üzletük hangulatát. Nézzünk egy-egy példát a piacon.

Akciós, olcsó klíma készülékeket, ha szerencséjük van, és jó helyen keresgélnek, már 200 ezer forinttól találhatnak klíma szereléssel együtt csomagban. Természetesen a legkisebb teljesítményű és csak kisebb méretű helyiség lehűtésére alkalmas készülékről van szó, amely „csak” egy oldalfalra szerelhető beltéri egységet tartalmaz, olyan extrákat, mint a plusz szűrők vagy wifi, és persze a kiszállás, valamint a beszerelési díj s benne tud lenni az árában, ez az úgy nevezett klíma szereléssel együtt csomag.

Százezerkilencven ezer forint környékén már találnak megbízhatóbb készülékeket, beszereléssel együtt és az extrák még ebben az árkategóriában is plusz költségeket jelentenek. Egy átlagos 2.5 kW-os teljesítményű inverteres klíma, négy funkcióval – ami lehet hűtés, fűtés, párátlanítás és ventilátor -, időzítővel, nagyméretű rejtett kijelzővel, LCD-s távirányítóval, opcionálisan választható wifi modullal, kivehető és mosható szűrőkkel, A+ vagy A++ energiaosztályos besorolással, 500 m3/órás légszállítással, amely egy nagyobb méretű nappali légkondicionálására alkalmas nagyságrendileg 200 ezer forint környékére tehető szereléssel együtt. Ebben általában már beletartozik, a kiszállítás, a kiszállási és a beszerelési díj is, persze csak abban az esetben, ha nem tér el a helyszínen az alapköltségektől az üzembe helyezés.

Kétszázezer forint felett – persze nem tízezer forint különbség esetében – már elég jó minőségű, megbízható, akár extrákkal felszerelt berendezésekhez is hozzájuthatnak. Az extrák és a minőség által a határ a csillagos ég, ugyanúgy, mint minden műszaki cikk esetében. Mindig kérjék ki egy szakember véleményét. Az is fontos ebben az esetben, hogy ma már szigorú előírások vannak arra, hogy egy klímaszerelő munkatársnak, milyen érvényes papírjainak kell lennie ahhoz, hogy egyáltalán legálisan beüzemelhesse vagy szervizelhesse a készüléket. Mielőtt választanak klímaberendezést, ennek a tanúsítványnak is érdemes utánanézni, és csak olyan helyen vásárolni, szereltetni, ahol a szerelők, a szakemberek érvényes tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Végeztessenek otthonukban vagy vállalkozásuk helyszínén egy felmérést, vagy online felmérést, amely általában ingyenes abban az esetben, ha a felmérést végző cégtől vásárolják meg a berendezést utána és kérjék ki a szakember véleményét, annak érdekében, hogy a lehető legmegfelelőbb készüléket tudják kiválasztani és megvásárolni. Nem muszáj a legolcsóbb terméket megvenni, amit találnak a piac kínálatában, hiszen ne feledjék, a kényelmük mellett, az egészségük is nagyon fontos szerepet játszik egy klíma működtetésénél. Szánjanak megfelelő időt a tájékozódásra, és azt se feledjék, hogy rendszeresen karban kell tartani a megvásárolt berendezést. Éppen ezért sem mindegy, hogy mennyire olcsó és minőségi klíma készüléket vásárolnak. Legyen szerencséjük és fogjanak ki egy jó klíma akciót, ahol olcsóbban hozzájuthatnak egy jó légkondicionálóhoz.

Élvezzék egy jó klíma előnyeit, a hűsítő, frissítő levegőt, nyugalomban, egészségben, olcsón, de figyeljenek a minőségre is.